Suis Pemetik
Lihat
Rajah 1 .
Kenderaan dimatikan:
Tekan suis pemetik (1) untuk memaparkan perbatuan terkumpul pada
Modul Instrumen (IM)
.
Kenderaan dalam mod aksesori/nyalaan:
Tekan suis pemetik untuk mengitar melalui fungsi odometer.
.
Rujuk kepada
Jadual 1.
Lampu Tinggi
Lihat
Rajah 1 . Tekan suis lampu tinggi (2) untuk mengaktifkan lampu tinggi. Penunjuk (biru) lampu tinggi menyala apabila lampu tinggi dihidupkan. Rujuk kepada
Jadual 1.
Lampu Rendah/Kelip untuk Lalu
Lampu rendah: Lihat
Rajah 1. Tekan bahagian bawah suis lampu rendah/kelip untuk lalu (3) bagi mengaktifkan lampu rendah.
Kelip untuk lalu: Apabila suis lampu rendah dipasang, tekan dan lepaskan suis lampu kelip untuk lalu bagi mengelipkan lampu tinggi sebelum melepasi kenderaan lain. Penunjuk lampu tinggi pada kelompok instrumen akan terus menyala selagi suis kelip untuk lalu ditekan.
Apabila dalam mod aksesori, tekan suis kelip untuk lalu bagi mengaktifkan lampu depan. Rujuk kepada
Jadual 1.
Suis Pengecaman Suara
Lihat
Rajah 1 . Suis pengecaman suara (4) mengaktifkan ciri-ciri pengecaman suara pada peranti yang bersambung (jika disokong). Dengan set kepala bersambung, tekan suis arahan suara. Cakap arahan yang dikehendaki ke dalam mikrofon set kepala.
Suis Kawalan Tunggangan
KAWALAN: Tekan suis KAWALAN ke dalam untuk mendayakan kawalan tunggangan. Penunjuk kawalan kelajuan ditunjukkan dalam warna hijau tanpa seting kelajuan. Menekan suis KAWALAN sekali lagi akan mematikan kawalan kelajuan dan penunjuk.
SET /-: Dengan kawalan tunggangan didayakan, tekan SET/- untuk menetapkan kelajuan tunggangan. Penunjuk kawalan kini menunjukkan kelajuan yang disetkan dalam warna hijau di sebelahnya. Pada kelajuan tunggangan, tekan SET/- untuk mengurangkan kelajuan terkawal tersebut.
SAMBUNG SEMULA/+: Jika kawalan tunggangan dilepaskan (seperti ketika membrek), tekan SAMBUNG SEMULA/+ untuk menyambung kelajuan tunggangan sebelumnya. Pada kelajuan tunggangan, tekan SAMBUNG SEMULA / + untuk menambahkan kelajuan.
Suis Main/Jeda/Kelantangan/Sebelumnya/Seterusnya
Lihat
Rajah 1 . Suis Main/Jeda/Kelantangan/Sebelumnya/Seterusnya (6) lima hala menjalankan ciri-ciri radio.
Main/Jeda
Tekan suis Main/Jeda ke dalam untuk menjeda atau meneruskan audio.
Kelantangan:
Tekan suis ke atas untuk menaikkan kelantangan atau ke bawah untuk menurunkan kelantangan.
Sebelumnya/Seterusnya :
Tekan suis ke kiri atau kanan untuk mencari ke atas/bawah untuk memilih fail media sebelumnya/seterusnya.
Isyarat Belok Kiri
Pengaktifan: Lihat
Rajah 1. Tekan suis isyarat belok kiri (7) untuk mengaktifkan isyarat belok kiri. Rujuk kepada
Jadual 1.
Batal:
Operasi Manual: Tekan suis isyarat belok kiri untuk membatalkan isyarat belok kanan.
Operasi Automatik: Lampu isyarat belok terbatal secara automatik apabila satu belokan penuh dikesan berdasarkan kelajuan, pecutan dan pelengkapan belokan.
Lampu ini juga akan terpadam jika isyarat belok diaktifkan buat tempoh berpanjangan (20 kelipan) pada kelajuan motosikal melebihi 7 bsj (11 km/j). Jika motosikal berhenti atau bergerak lebih perlahan daripada kelajuan ini, isyarat belok akan terus berkelip.
CATATAN
Lampu isyarat belok depan juga berfungsi sebagai lampu pencahayaan. Ciri ini mungkin tidak tersedia di semua pasaran.
Hon
Lihat
Rajah 1 . Hon beroperasi dengan menekan suis hon (8). Hon boleh diaktifkan sehingga 10 saat pada satu masa. Jika suis hon ditekan lebih lama, hon secara automatik akan dinyahaktifkan. Rujuk kepada
Jadual 1.
Suis Kawalan Tarikan
Lihat
Rajah 1 . Suis kawalan tarikan (9) mengaktifkan dan menyahaktifkan sistem kawalan tarikan. Rujuk kepada
Jadual 1.
Dilumpuhkan:
Tekan suis selama 1 saat dengan pendorongan didayakan dan kenderaan sedang berhenti.
Didayakan: Tekan suis pada bila-bila masa bagi menyambung semula operasi kawalan tarikan.
Rajah 1. Modul Kawalan Tangan Kiri
Jadual 1. Suis Kawalan Tangan Kiri
SUIS | NAMA | FUNGSI |
---|
| Picu |
Tekan suis untuk menyelang-nyelikan paparan odometer.
|
| Lampu tinggi | Tekan suis untuk menukar lampu hadapan ke lampu tinggi. |
| Lampu rendah/ kelip untuk lalu | Tekan suis untuk menukar lampu hadapan ke lampu rendah. Tekan dan lepas untuk mengelipkan lampu tinggi. Pada ACC, tekan untuk mengaktifkan lampu besar. |
| Pengecaman suara | Memulakan sesi pengecaman suara pada peranti yang bersambung (jika disokong). |
| Kawalan perjalanan | Suis tiga hala, mengoperasikan fungsi kawalan perjalanan. |
| Main/Jeda/kelantangan /sebelumnya/seterusnya | Suis lima hala, menjalankan fungsi muzik. |
| Belok kiri | Tekan suis untuk memberi isyarat belok kiri. |
| Hon | Tekan suis untuk membunyikan hon. |
| Kawalan cengkaman | Tekan suis untuk menyahaktifkan dan mengaktifkan kawalan cengkaman. |