Stereo alıcı ön panelinin görüntüsü için bakınız GELİŞMİŞ SES SİSTEMİ → Ön Panel Kumandaları → Gelişmiş Ses Sistemi Ön Paneli.
Saat Ayarı
Saati ayarlamak için kontak/ön far anahtarı IGNITION (çalıştırma) veya ACCESS (erişim) konumuna çevrilmiş, stereo alıcısı ise KAPALI olmalıdır.
Zaman ayarlama menüsünü göstermek için ön paneldeki Ayar yumuşak tuşuna (6) (Ayarla) basınız.
Bakınız Şekil 1 , A. Ekrandaki saatleri yükseltmek için Hrs+ yumuşak tuşuna basınız. Saatleri azaltmak için Hrs- yumuşak tuşuna basınız. Saat doğru olduğunda, yumuşak tuşu bırakınız.
Ekrandaki dakikaları yükseltmek için Min+ yumuşak tuşuna basınız. Dakikaları azaltmak için Min- yumuşak tuşuna basınız. Dakika doğru olduğunda, yumuşak tuşu bırakınız.
Alıcıyı AÇIK/KAPALI Duruma Getirme
Alıcıyı AÇIK duruma getirmek için, kontak/ön far anahtarını IGNITION (çalıştırma) veya ACCESS (erişim) konumuna getiriniz ve ön paneldeki ON (açık) düğmesine basınız. Alıcıyı KAPALI duruma getirmek için, ON (açık) düğmesine basınız.
Kontak KAPALI duruma getirildiğinde alıcı AÇIK ise, kontak/ön far anahtarı IGNITION (çalıştırma) konumuna getirildiğinde alıcı açılır.
Bir Frekans Bandı Seçme
Sağ başparmağınızı kullanarak, sağ elcikteki MODE SEL (mod seç) anahtarına basıp döngüyü istenilen frekans bandına (mod) bırakınız ya da LCD ekranında gösterilen frekans bandının yanında bulunan yumuşak tuşa basarak bir frekans bandı seçiniz.
Bakınız Şekil 1 , B. Seçilen bant LCD ekranında vurgulanır.
NOT
Bakınız GELİŞMİŞ SES SİSTEMİ → Sağ Gidon Kumandaları → Alıcı Frekans Bantları. CD yuvasında CD/MP3 diski varsa ve/veya AUX yuvasına bir yardımcı oynatıcı takılıysa, MODE SEL (mod seç) düğmesi CD ve AUX modlarının yanı sıra frekans bantları arasında geçiş yapar.
Ses
Bakınız Şekil 1 , D. Alıcı çalma halindeyken dilediğiniz zaman AUDIO (ses) yukarı (+) düğmesine basarak sesi yükseltebilir veya aşağı (-) düğmesine basarak sesi azaltabilirsiniz.
AM ve FM Alımı
Ticari radyo yayını AM (Genlik Modülasyonu) veya FM (Frekans Modülasyonu) şeklindedir.
AM
AM radyo dalgaları iyonosferden yansıyarak uzun bir menzilde (160 kilometreye ya da 100 mil kadar) kesintisiz sinyal alımı sağlar.
Ancak, AM radyonun yerini yüksek uğultu, patlama ve çatırdama sesleri alabilir. Bu elektriksel parazitlenme taşıt çalışması, elektrik işaretleri, güç hatları ve şimşek çakması gürültülerinden kaynaklanır.
FM
FM radyonun avantajları yüksek kaliteli ses, stereo alım, geniş yayın formatı çeşitliliği ve elektriksel parazitlenmeden arınmış bir sinyaldir.
FM radyonun dezavantajı ise kısa menzilli oluşudur. FM radyo dalgaları “görüş hattı” adı verilen düz hatlarda seyahat ettiği için, FM sinyalleri ufuktan alınamaz. Bir istasyonun menzil sınırları dahilinde nesneler verici ile motosiklet arasından geçerken alım güçlenip zayıflayabilir.
FM Stereo ve FM Mono
Bakınız Şekil 1 , E. Gelişmiş Ses Sistemi normalde FM sinyallerini stereo olarak çalar. LCD ekranında STEREO gösterilir.
Ancak, stereo alıcısının zayıf stereo sinyalleri yüzünden FM titreşimlerini ortadan kaldıran ya da en aza indiren devreleri vardır. Bu devreler zayıf bir FM stereo sinyalini saptar ve daha kuvvetli bir FM mono sinyaline otomatik olarak harmanlar. Geçiş minimum bir aralık yerine çeşitli sinyal koşullarında meydana geldiği için sorunsuz ve titreşimsizdir.
Sistem bir otomatik harmanlama yaptığında veya bir FM mono sinyali aldığında, LCD ekrandaki stereo göstergesi (STEREO) ortadan kalkar.
WB
Bakınız Şekil 1 , H. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), National Weather Band (WB) frekanslarıyla yapılan yayınlar yalnızca Kuzey Amerika’da mevcuttur.
Diğer radyo bantlarını dinlerken NOAA hava durumu uyarılarını almak için, yumuşak tuşa basarak WB ekranındaki Uyarı göstergesini vurgulayınız. Hangi frekans bandı çalınıyor olursa olsun, bir uyarı tonuyla birlikte alıcı duyuruyu yapan WB kanalına otomatik olarak geçer.
CB modülü varsa, LCD ekranda Uyarı göstergesini vurgulamak için yumuşak tuşu kullanınız. Hava durumu uyarıları ses üzerinden duyurulur ve ekranda Uyarı göstergesi vurgulanır.
Bir Radyo İstasyonu Arama
Radyonun her bir frekans bandında birçok arama modu vardır: Manuel, Ara, Tara, Önayarlı Bellek ve Önayarlı Tarama.
Üç modda da kanal arama, sürekli olarak bandın uçlarından tekrar dolanır.
Manuel Kanal Bulma
Radyoyu farklı bir frekansa manuel olarak geçirmek için:
O yöndeki frekansı seçmek üzere Yukarı Ok veya Aşağı Ok düğmesine basınız. Seçilen ok düğmesini basılı tuttuğunuzda 1,5 saniyelik kısa bir beklemenin ardından radyo, seçilen ok düğmesi bırakılana kadar frekansları değiştirmeye devam eder.
ARA ile Bulma
Bakınız Şekil 1 , E. ARA modunda, radyo bir sonraki kuvvetli istasyona geçer.
Bantta bir üstte yer alan kuvvetli istasyona gitmek için MODE SEL (mod seç) yukarı (UP) düğmesine basıp bırakınız. Bantta bir altta yer alan kuvvetli istasyona gitmek için aşağı (DN) düğmesine basıp bırakınız.
NOT
Alıcı bir sonraki kuvvetli frekansı ararken ekranda SEEK (ara) simgesi görünür. Alıcı bir sonraki istasyonu bulduğunda SEEK (ara) simgesi kaybolur.
TARA ile Bulma
TARA modunda, TARA komutu iptal edilene kadar radyo bir kuvvetli istasyondan diğerine geçmeye devam eder.
Bakınız Şekil 1 , F. Banttaki kuvvetli istasyon sinyallerini taramak için MODE SEL (mod seç) UP (yukarı) veya DN (aşağı) düğmelerini yaklaşık 5 saniye boyunca basılı tutunuz. Her kuvvetli istasyonda, radyo bir sonraki istasyonu taramaya geçmeden önce 8 saniye beklenir. Tara komutu iptal edilene kadar alıcı taramaya devam eder.
Bir istasyon seçmek için, radyo o istasyona geldiğinde TARA komutunu iptal ediniz. Bantta yukarı doğru arama yapan bir TARA komutunu iptal etmek için, MODE SEL (mod seç) UP (yukarı) veya DN (aşağı) düğmesine basınız.
Önayarlı Bellek Bulma
Sıklıkla gidilen istasyonları saklamak için ön ayarlı düğmeler olarak 1, 2, 3, 4 yumuşak tuşlarını ve 5/Sol Ok düğmesini kullanınız.
NOT
Bakınız Şekil 1 , C. AM modunda 6 adede kadar ön ayarlı frekans saklanabilir.
Bakınız Şekil 1 , E ve F. Ayrı FM1 ve FM2 bantlarının olması, sürücüye 5’er ön ayarlı FM frekansından oluşan 2 grup (toplam 10) oluşturma imkanı tanır. FM1 ve FM2 arasında geçiş yapmak için More (daha) yumuşak tuşunu kullanınız. FM1 ya da FM2’de tam menzil FM frekansları seçilebilir.
Geçerli istasyonu kaydetmek için, ön ayar düğmelerinden birini 1,5 saniye boyunca basılı tutunuz. Sesli bir sinyalin (cırlama) ardından, istasyonun frekansı kaydedilir ve bu istasyon, ekranda ön ayar yumuşak tuşunun yanında gösterilir.
Kaydedilen bir istasyona gitmek için, ön ayar yumuşak tuşuna basıp bırakınız.
Önayarlı TARA ile Bulma
Bakınız Şekil 1 , G. Önayarlı TARA modunda, ön ayarlı TARA komutu iptal edilene kadar radyo bir ön ayarlı istasyondan diğerine geçmeye devam eder. Önayarlı TARA devam ederken, ekranda P.SC simgesi görünür.
FM bandında, yaklaşık 3 saniye boyunca More (daha) yumuşak tuşunu basılı tutunuz. Her ön ayarlı istasyonda, radyo bir sonraki istasyona geçmeden önce 10 saniye beklenir.
Bir istasyon seçmek için, radyo o istasyona geldiğinde ön ayarlı TARA komutunu iptal ediniz. Önayarlı TARA komutunu iptal etmek için, MODE SEL (mod seç) UP (yukarı) veya DN (aşağı) düğmesine basınız.
Ses Ayarı
Ses her radyo bandında ayarlanabilir.
Bakınız Şekil 1 , D. Ses düzeyi, sol elcikteki AUDIO (ses) düğmesiyle ayarlanır. Sol başparmağınızı kullanarak, AUDIO (ses) yukarı (+) düğmesiyle sesi yükseltebilir veya aşağı (-) düğmesiyle sesi azaltabilirsiniz. LCD ekranında Volume (ses) sözcüğü ve sesle birlikte uzunluğu değişen bir çubuk grafik görüntülenir.
Ses/Kurulum ekranını iptal etmek için MODE SEL (mod seç) UP (yukarı) veya DN (aşağı) düğmesine basınız veya AUDIO (ses) düğmesi bırakıldıktan sonra 5 saniye bekleyiniz; ekran o anda seçili frekans bandına geçer.
Bakınız Şekil 1 , K. Ses ayrıca Ses/Kurulum’dan da ayarlanabilir.
Ses/Kurulum ekranına girmek için AUDIO (ses) düğmesine basıp bırakınız. Bas, Tiz, Azalt ve Ekran’dan Ses’e geçmek için AUDIO (ses) düğmesine basıp bırakınız veya AUDIO (ses) düğmesine basıp bırakarak sesi yükseltiniz (+) veya azaltınız (-).
Bas ile Tizi Karıştırma
Herhangi bir Gelişmiş Ses Sistemi kaynağına bas ve tiz aralık ayarları uygulanabilir.
BAS: Bakınız Şekil 1 , I. Bas Ses/Kurulum’u göstermek için AUDIO (ses) düğmesine basınız. Sol başparmağınızı kullanarak AUDIO (ses) yukarı (+) düğmesine basıp bas aralığını artırabilir veya aşağı (-) düğmesine basarak bas aralığını azaltabilirsiniz. LCD ekranında Bass sözcüğü ve ayarla birlikte uzunluğu değişen kesintili bir çizgi gösterilir. Kısa orta çizgi, orta ayarı gösterir.
TİZ: Bakınız Şekil 1 , J. Bas Ses/Kurulum’da AUDIO (ses) düğmesine basıp bırakarak Tiz’e geçiniz. Sol başparmağınızı kullanarak AUDIO (ses) yukarı (+) düğmesine basıp tiz aralığını artırabilir veya aşağı (-) düğmesine basarak tiz aralığını azaltabilirsiniz.
Bakınız Şekil 1 , J. LCD ekranında Treble (tiz) sözcüğü ve ayarla birlikte uzunluğu değişen bir çubuk grafik görüntülenir. Kısa orta çizgi, orta ayarı gösterir.
AVC Ayarı
Bakınız Şekil 1 , L. Otomatik Ses Denetimi (AVC) – sesi, motosiklet hızından kaynaklanan ortam gürültüsü seviyesini dengeleyecek şekilde otomatik olarak ayarlar.
AVC ortam gürültüsünü yeterince dengeleyemezse (veya gereğinden fazla dengelerse), ses kurulum menüsüne girip AVC’yi seçiniz. Dengeleme, sol elcikteki AUDIO (ses) düğmesiyle ayarlanır. Sol başparmağınızı kullanarak, AUDIO (ses) yukarı (+) düğmesiyle dengeleme seviyesini yükseltebilir veya aşağı (-) düğmesiyle dengelemeyi azaltabilirsiniz.
NOT
Alıcı AVC’si 3 çubukla ön ayarlı olmasına rağmen, sıfır çubuktan (KAPALI) dört çubuğa kadar ayarlanabilir. Bir çubukta, ses motosiklet hızına göre değişmez. Ne kadar çok çubuk gösteriliyorsa, hızla birlikte o kadar çok ses yükselmesi olur.
Şekil 1. LCD Ekran Örnekleri
Ekran Kontrastının Ayarlanması
Bakınız Şekil 2. AUDIO (ses) düğmesini kullanarak Ses/Kurulum menüsünden Ekran’ı seçiniz. Ekrandaki karakterlerin kontrastını yükseltmek için AUDIO (ses) yukarı (+) düğmesine, azaltmak için aşağı (-) düğmesine basınız.
NOT
Karakterleri arka plana göre görünür kılmak için kontrast azaltılabilir. Karakterler ekranda kaybolmuş gibi görünür. Ekran’dan ayrılmadan önce mutlaka karakter aydınlatmasını yükselterek karakterlerin diğer modlarda da görünür olmasını sağlayınız.
Şekil 2. Karakter Ekranı Aydınlatması