Genel
Arka fren pedalı, arka tekerlek frenini kontrol eder ve motosikletin sağ tarafında yer alır. Arka fren pedalını sağ ayakla çalıştırınız.
Ön fren kumanda kolu, ön tekerlek frenini kontrol eder ve sağ gidonda yer alır. Kumanda kolunu sağ elinizin parmaklarıyla çalıştırınız.
UYARI
Parmaklarınızı kumanda kolu ile gidon kolu arasına koymayın. Elinizi yanlış yerleştirmek, kontrol kolunun çalışmasını aksatabilir ve ölümle veya ciddi yaralanmayla sonuçlanabilen araç kontrol kaybına neden olabilir. (00032a)
Bazı modellerde kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bulunur.
ABS’siz Fren Sistemi
Tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için düzenli ve eşit bir şekilde fren yapınız. En iyi sonuçlar için ön ve arka frenleri eşit oranda kullanınız.
UYARI
Tekerleği kilitleyecek kadar kuvvetli şekilde fren uygulamayın. Kilitlenen tekerlek kızaklama yapar ve ölüm veya ciddi yaralanmayla sonuçlanabilen bir araç kontrol kaybına neden olabilir. (00053a)
Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS)
Harley-Davidson’ın Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi, sürücüye düz çizgi acil durumlarında fren yaparken kontrolü kaybetmemesi için yardımcı olur. ABS ön ve arka frenlerde bağımsız olarak çalışarak, tekerlekleri dönmeye devam ettirir ve kuru betonda ya da çakıl gibi kaygan yüzeylerde, yapraklı zeminlerde ya da ıslak hava şartlarında sürüş sırasında kontrolsüz tekerlek kilitlenmelerini önler.
ABS: Nasıl Çalışır
ABS, tekerlek hızını belirlemek üzere ön ve arka tekerleklerdeki sensörleri izler. Sistem tekerleklerden birinin veya her ikisinin çok çabuk yavaşladığını, yani kilitlenmeye yakın olduğunu, tespit ederse veya yavaşlama hızı belekte depolanmış bir kritere uygun değilse, ABS tepki verir. Sistem yalnızca sürücünün uyguladığı fren kolu/pedalı basıncını kullanarak, fren kaliperi basıncını hafifletmek üzere valfleri hızla açıp kapatır. ABS etkinleştirmesi sırasında, sistem frenleri manuel olarak pompalamanın elektronik eşdeğerini sağlar ve saniyede yedi kata kadar devir yapabilir.
Sürücü ABS etkinleştirmesini kumanda kolunda veya arka fren pedalında meydana gelen hafif darbe algısıyla fark eder. Darbe algısına ABS modülünden bir tıklama sesi de eşlik edebilir. Her ikisi de normal çalışmanın sonucudur. Bakınız Tablo 1.
ABS: Nasıl Kullanılır
Acil durum frenlemesinde bir avantaj sağlamasına rağmen, ABS güvenli sürüşün yerine geçmez. Bir motosikleti durdurmanın en güvenli yolu, her iki tekerlek de düzken, aracın dik konumda olmasıdır.
Harley-Davidson ABS, manüel bir yardım sistemidir. Bir acil durdurma durumundayken, tüm ABS olaylarında frenlerin üzerindeki basıncı koruyunuz. Fren denetimlerini hafifletmeyiniz veya “pompalamayınız”. Motosiklet hızı yaklaşık 6 km/h (4 mph) olduğunda ve ABS’ye artık ihtiyaç duyulmadığında, durmanın sonuna kadar tekerlekler kilitlenmez.
UYARI
ABS, motor freni yüzünden arka tekerleğin kilitlenmesini önleyemez. ABS, virajlarda veya taşlı/engebeli yüzeylerde işe yaramaz. Kilitlenen tekerlek kızaklama yapar ve ölüm veya ciddi yaralanmayla sonuçlanabilen bir araç kontrol kaybına neden olabilir. (00362a)
Daha fazla bilgi için bakınız www.harley-davidson.com/abs.
ABS: Lastikler ve Tekerlekler
ABS özellikli motosikletlerde mutlaka orijinal donanımla aynı lastik ve tekerlekler kullanılmalıdır. ABS, her iki tekerdeki ayrı tekerlek hızı sensörleriyle tekerleklerin dönme hızını izler. Farklı çapta tekerlekler veya farklı büyüklükte lastikler kullanılması, dönüş hızını değiştirebilir. Bu durum ABS kalibrasyonunu bozabilir ve kontrolsüz tekerlek kilitlenmelerini saptama ve önleme becerisi üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Lastik şişirme basıncının önmli seviyede düşmesi de olumsuz bir etki yapabilir.
Tablo 1. ABS Belirtileri ve Durumları
BELİRTİ
DURUM
Bir ABS olayı sırasında fren kolu veya pedalı titreşimi
Normal durum.
Bir ABS olayı sırasında tıklama sesi
Normal durum.
ABS lambası yanıp sönüyor
Normal durum – kontak anahtarı açıldı – 5 km/h (3 mph) düşük hız.
Frenleme sırasında “dalgalanma” algılanıyor
Normal durum – en çok, tek fren (yalnızca ön veya yalnızca arka) kullanıldığında fark edilir. Yoldaki çatlak veya çıkıntıların, motor freninin (arka tekerleğin yavaşlamasına yol açan yüksek motor RPM değerleri), düşük hızlarda sert fren yapmanın ve diğer durumların neden olabileceği yavaşlama hızındaki bir düşmenin sonucudur. Bunun nedeni, ABS’nin kontrolsüz tekerlek kilitlenmesini önlemek amacıyla kaliper fren basıncını ayarlamasıdır.
Arka fren pedalı geçici olarak sertleşiyor
Normal durum – motor freni (arka tekerleğin yavaşlamasına neden olan yüksek motor RPM değerleri) veya vites küçültmek ABS’yi etkinleştirebilir. Arka frene aynı anda veya hemen sonra basarsanız, ABS arka frene basınç uygulanmasını önlemek üzere bir valfi kapatıyor olabilir. Bunun nedeni, ABS’nin kontrolsüz tekerlek kilitlenmesini önlemek amacıyla kaliper fren basıncını ayarlamasıdır.
Lastik cırlaması
Normal durum – lastik, yüzeye bağlı olarak tekerleği kilitlemeden cırlayabilir.
Asfaltta siyah iz
Normal durum – lastik, yüzeye bağlı olarak tekerleği kilitlemeden siyah bir iz bırakabilir.
Düşük hızda tekerlek kilitlenmesi
Normal durum – ABS ön tekerlekte 5 km/h (3 mph) düşük hızlarda, arka tekerlekte, 8 km/h (5 mph) düşük hızlarda etkinleşmez.