Γρήγορο ξεκίνημα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Πριν επιχειρηθεί κάποια αλλαγή ταχύτητας, ο συμπλέκτης πρέπει να είναι πλήρως αποδεσμευμένος. Σε περίπτωση που δεν έχει αποδεσμευθεί πλήρως ο συμπλέκτης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιά στα στοιχεία του εξοπλισμού. (00182a)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ξεκινάτε πάντα τον κινητήρα με το κιβώτιο ταχυτήτων στη νεκρά. Ξεκινάτε πάντα την μπροστινή κίνηση της μοτοσικλέτας από την πρώτη ταχύτητα.
  1. Με τον κινητήρα της μοτοσικλέτας σε λειτουργία και το πλαϊνό σταντ σε σύμπτυξη, τραβήξτε τη μανέτα συμπλέκτη αντικριστά στη λαβή της μπάρας τιμονιού για να αποδεσμευθεί πλήρως ο συμπλέκτης.
  2. Πιέστε κάτω τον ποδομοχλό αλλαγής ταχύτητας μέχρι το τέλος της διαδρομής του και αφήστε τον. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τώρα στην πρώτη ταχύτητα.
  3. Για να ξεκινήσετε την μπροστινή κίνηση, χαλαρώστε αργά το μοχλό συμπλέκτη για να δεσμεύσετε το συμπλέκτη και ταυτόχρονα ανοίξτε σταδιακά το γκάζι.
Ανέβασμα ταχύτητας (επιτάχυνση)
Δείτε Πίνακας 1. Το σχήμα αλλαγής σχέσης ταχυτήτων είναι πρώτη ταχύτητα κάτω, επόμενες πέντε ταχύτητες επάνω. Βάλτε δεύτερη ταχύτητα, αφού η μοτοσικλέτα έχει φθάσει στην κατάλληλη ταχύτητα αλλαγής ταχύτητας.
  1. Κλείστε το γκάζι.
  2. Αποδεσμεύστε το συμπλέκτη (τραβήξτε μέσα το μοχλό συμπλέκτη).
  3. Δείτε Εικόνα 1. Σηκώστε πάνω το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων μέχρι το τέλος της διαδρομής του και αφήστε τον.
  4. Δεσμεύστε το συμπλέκτη (αφήστε το μοχλό συμπλέκτη) και ανοίξτε το γκάζι σταδιακά.
  5. Για να βάλετε τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και έκτη ταχύτητα, επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  • Πριν από κάθε αλλαγή ταχύτητας, αποδεσμεύετε πλήρως το συμπλέκτη.
  • Κλείστε μερικώς το γκάζι, έτσι ώστε ο κινητήρας να μη σέρνεται όταν θα δεσμευθεί ξανά ο συμπλέκτης (μοχλός συμπλέκτη ελεύθερος).
Εικόνα 1. Σχήμα ανεβάσματος ταχύτητας: Έξι ταχύτητες
Πίνακας 1. Ταχύτητες ανεβάσματος ταχύτητας (επιτάχυνση): Έξι ταχύτητες
ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
km/h
mph
Πρώτη σε δεύτερη
25
15
Δεύτερη σε τρίτη
40
25
Τρίτη σε τέταρτη
55
35
Τέταρτη σε πέμπτη
70
45
Πέμπτη σε έκτη
85
55
Κατέβασμα ταχύτητας (επιβράδυνση)
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Μην κατεβάζετε σχέση ταχύτητας σε ταχύτητες υψηλότερες από αυτές που αναφέρονται. Μια αλλαγή σε χαμηλότερες σχέσεις ταχυτήτων όταν η ταχύτητα του οχήματος είναι πάρα πολύ υψηλή μπορεί να προκαλέσει την απώλεια πρόσφυσης του πίσω τροχού και να οδηγήσει στην απώλεια ελέγχου του οχήματος, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. (00045b)
Δείτε Εικόνα 2. Το σχήμα αλλαγής σχέσης ταχυτήτων είναι πρώτη ταχύτητα κάτω, επόμενες πέντε ταχύτητες επάνω. Δείτε Πίνακας 2 για τις ταχύτητες αλλαγής ταχύτητας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι ταχύτητες αλλαγής που δίνονται στους πίνακες αποτελούν σύσταση. Οι κάτοχοι οχημάτων ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι ο δικός τους τρόπος αλλαγής σχέσεων ταχυτήτων μπορεί να διαφέρει από αυτούς που αναφέρονται και ότι αυτός προσφέρεται για το προσωπικό τους στιλ οδήγησης.
Δείτε Εικόνα 2. Όταν η ταχύτητα του κινητήρα μειώνεται, όπως κατά την ανάβαση ενός υψώματος ή κατά την οδήγηση με μειωμένη ταχύτητα, βάλτε την αμέσως χαμηλότερη ταχύτητα, κλείνοντας ταυτόχρονα μερικώς το γκάζι, ούτως ώστε ο κινητήρας να επιταχύνει μόλις ελευθερωθεί ο μοχλός συμπλέκτη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  • Πριν από κάθε αλλαγή ταχύτητας, αποδεσμεύετε πλήρως το συμπλέκτη.
  • Κλείστε μερικώς το γκάζι, έτσι ώστε ο κινητήρας να μη σέρνεται όταν θα δεσμευθεί ξανά ο συμπλέκτης (μοχλός συμπλέκτη ελεύθερος).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Βάλτε νεκρά πριν από το σταμάτημα του κινητήρα. Ο μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων μπορεί να υποστεί ζημιά από την αλλαγή των ταχυτήτων ενώ ο κινητήρας είναι σταματημένος. (00183a)
Ο μηχανισμός του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων επιτρέπει την αλλαγή της ταχύτητας του κιβωτίου ταχυτήτων στη νεκρά από την πρώτη ταχύτητα.
Εικόνα 2. Σχήμα κατεβάσματος ταχύτητας: Έξι ταχύτητες
Πίνακας 2. Ταχύτητες κατεβάσματος ταχύτητας (επιβράδυνση): Έξι ταχύτητες
ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
km/h
mph
Έκτη σε πέμπτη
80
50
Πέμπτη σε τέταρτη
65
40
Τέταρτη σε τρίτη
50
30
Τρίτη σε δεύτερη
30
20
Δεύτερη σε πρώτη
15
10