Reflex™ Sisteme Defensive Rider (RDRS)
Modelele echipate cu RDRS au un buton de control al tracțiunii și o pictogramă de control al tracțiunii care luminează atunci când se pornește alimentarea, a se vedea Funcționare → Comutatoarele pentru comenzile din partea stângă și Funcționare → Instrumente . Modelele echipate cu RDRS au frâne conectate REFLEX cu funcționare ABS îmbunătățită pentru viraje și caracteristici suplimentare pentru a spori controlul motocicletelor de către piloți prin reglarea presiunii de frânare și/sau a ieșirii sistemului de propulsie pentru a menține controlul asupra motocicletei. Pentru mai multe informații, consultați de asemenea www.h-d.com/rdrs
Maneta de frână din față
AVERTISMENT
Nu puneți degetele între mânerul de comandă și ghidon. Poziționarea incorectă a mâinii poate împiedica funcționarea mânerului de comandă și poate cauza pierderea controlului asupra vehiculului, fapt care ar putea duce la deces sau la vătămări grave. (00032a)
Consultați Figura 1. Maneta de frână din față (1) comandă frâna roții din față. Maneta este pe ghidonul din partea dreaptă. Acționați maneta cu degetele de la mâna dreaptă.
Pedală de frână din spate
Consultați Figura 1. Pedala pentru frâna din spate (2) controlează frâna pentru roata din spate. Pedala este în partea dreaptă. Acționați pedala de frână din spate cu piciorul drept.
1Manetă de frână din față
2Pedala de frână din spate
Figura 1. Comenzi pentru frâne
Reflex Linked Anti-lock Brake System (ABS)
Sistemul de antiblocare a frânelor cu conectare reflex de la Harley-Davidson ajută motociclistul să păstreze controlul în timpul frânării într-o situație de urgență. Sistemul ABS cu conectare reflex monitorizează frânele din față și din spate, pentru a păstra rotirea roților și pentru a împiedica blocarea acestora fie pe carosabil uscat, fie pe suprafețe alunecoase, cum ar fi pietriș, frunze sau în timpul condusului în condiții de umiditate.
Reflex Linked ABS este mai reactiv decât sistemele ABS convenționale și permite o frânare mai echilibrată pe față și pe spate într-o gamă variată de aplicații.
La viteze mai mari de 7 km/h (4 mph), sistemul reglează dinamic conexiunea în funcție de efortul de frânare aplicat, precum și de viteza vehiculului, pentru a se obține o frânare optimă. Sistemul permite o conexiune mai bună când motociclistul cuplează frâna mai puternic și reduce sau elimină conexiunea în cazurile de frânare ușoară și la viteze reduse.
OBSERVAȚIE
La aplicarea ambelor frâne, motociclistul poate detecta o vibrație ușoară în maneta de frână din față sau în pedala de frână din spate în timp ce are loc balansarea dinamică.
Când frânele sunt conectate, dacă se acționează doar maneta de frână din față, sistemul aplică în mod dinamic un anumit efort de frânare pe spate. Dacă se acționează doar pedala de frână din spate, sistemul aplică un anumit efort de frânare asupra etrierelor din față. Când se acționează ambele frâne, sistemul încearcă să echilibreze dinamic frânarea pe roata din față și pe cea din spate.
La viteze mai mici de 3 km/h (2 mph), frânele nu sunt conectate și, prin urmare, manevrabilitatea la viteză redusă nu este afectată negativ, de exemplu, când motocicleta este condusă într-o parcare.
Cum funcționează sistemul ABS
Sistemul ABS monitorizează senzorii de la roțile din față și din spate, pentru a determina viteza. Dacă sistemul detectează că una sau mai multe roți încetinesc prea rapid, ceea ce indică faptul că sunt aproape de a se bloca sau dacă rata de decelerare nu se potrivește cu criteriile salvate în memorie, sistemul ABS reacționează. Sistemul deschide și închide rapid valvele, pentru a modula presiunea frânei. În timpul activării sistemului ABS, acesta oferă un echivalent electronic al apăsării manuale a frânelor. Sistemul poate efectua un ciclu complet de mai multe ori pe secundă.
Motociclistul recunoaște activarea sistemului ABS printr-o ușoară senzație de pulsație în manetă sau în pedala pentru frâna din spate. De asemenea, poate fi auzit un clic de la modulul ABS. Ambele sunt rezultatele unei funcționări normale. Consultați Tabelul 1 .
Pentru informații suplimentare legate de ABS vizitați www.h-d.com/rdrs .
Modul de utilizare a sistemului ABS
Deși aduce avantaje în cazul frânării de urgență, sistemul ABS nu înlocuiește un condus prudent. Cea mai sigură modalitate de a opri o motocicletă este folosirea ambelor frâne.
Sistemul ABS de la Harley-Davidson este un sistem de asistare manuală. În timpul unei situații în care trebuie să opriți de urgență, păstrați presiunea asupra frânelor pe tot parcursul acționării sistemului ABS. Nu modulați sau nu „forțați” comenzile frânelor. Roțile nu se blochează până aproape de oprire, atunci când viteza motocicletei scade la un nivel la care sistemul ABS nu mai este necesar.
ABS: Pneuri și roți
Motocicletele echipate cu ABS trebuie să folosească întotdeauna pneuri și roți Harley-Davidson. Sistemul ABS monitorizează viteza de rotație a roților cu ajutorul senzorilor individuali. Schimbarea diametrului roților sau pneurile de alte dimensiuni pot afecta viteza de rotație. Roțile și pneurile de dimensiuni diferite pot afecta calibrarea sistemului ABS și pot avea un efect negativ asupra posibilității de a detecta și de a împiedica blocările necontrolate ale roților. Funcționarea la presiuni ale pneurilor diferite de cele specificate poate reduce performanțele de frânare ale sistemului ABS. Consultați Specificații .
Tabelul 1. Simptome și stări ale sistemului ABS
SIMPTOM
STARE
Lampa ABS este aprinsă continuu
Avarie ABS detectată. Pentru service, consultați un dealer Harley-Davidson.
Lampa ABS clipește intermitent lent
Acest fapt indică un proces normal de diagnosticare automată la prima pornire a motocicletei, atât timp cât viteza este sub 5 km/h (3 mph) . Sistemul ABS nu funcționează până la stingerea lămpii. Dacă lampa continuă să se aprindă intermitent la viteze mai mari de 5 km/h (3 mph) , consultați un dealer Harley-Davidson pentru operațiuni de service.
Lampa ABS clipește rapid împreună cu lampa indicator securitate/avarie
Acest lucru indică o defecțiune potențială a sistemului de frânare. Acționați ambele frâne de față și spate pentru a reduce viteza și pentru a opri motocicleta. Comenzile pentru frâne se pot simți rigide când sunt acționate. Dacă se întâmplă acest lucru, îndreptați motocicleta spre un loc sigur pentru a opri. Este necesară o intervenție de service care să corecteze defecțiunea înainte de a continua călătoria. Pentru service, consultați un dealer Harley-Davidson.
Maneta sau pedala de frână pulsează în timpul acționării sistemului ABS
Stare normală.
Un sunet ca un clic în timpul acționării sistemului ABS
Stare normală.
O senzație de „valuri” în timpul frânării
Stare normală. Acest fapt se poate observa cel mai bine la frânarea cu o singură frână (numai cea din față sau cea din spate). Rezultatul reducerii decelerării, care poate fi cauzată de găuri sau denivelări pe șosea, frâna de motor (un număr mare de rotații pe minut ale motorului, care duc la încetinirea roții din spate), frânarea puternică la viteze reduse și de alte stări. Acest fapt se datorează sistemului ABS, care modulează presiunea etrierului de frână pentru a împiedica blocarea necontrolată a roților.
Pedală de frână din spate temporar rigidă
Stare normală. Frâna de motor (un număr mare de rotații pe minut ale motorului, care duc la încetinirea roții din spate) sau trecerea într-o viteză inferioară pot declanșa sistemul ABS. Dacă aplicați frâna din spate în același timp sau imediat ulterior, sistemul ABS poate închide o valvă pentru a împiedica presiunea asupra frânei din spate. Acest fapt se datorează sistemului ABS, care modulează presiunea etrierului de frână pentru a împiedica blocarea necontrolată a roților.
Pneurile scârțâie
Stare normală. În funcție de suprafață, pneul poate scârțâi fără ca roata să se blocheze.
Semne negre pe carosabil
Stare normală. În funcție de suprafață, pneul poate lăsa urme negre fără ca roata să se blocheze.
Blocarea roților la viteze mici
Stare normală. Sistemul ABS nu se activează pentru roata din față la mai puțin de 5 km/h (3 mph) , iar pentru roata din spate la mai puțin de 8 km/h (5 mph) .
Caracteristici suplimentare
Moduri de control al tracțiunii
Modul de ploaie: folosit pentru suprafețe cu tracțiune redusă, cum ar fi drumuri umede sau pietriș.
Mod rutier: utilizat pentru condiții optime de rulare, cum ar fi drumuri pavate uscate.
Pentru mai multe informații despre controlul tracțiunii, consultați Funcționare → Controlul tracțiunii .
Vehicle Hold Control (VHC)
VHC folosește presiunea de frânare pentru a împiedica motocicleta să ruleze înapoi atunci când este oprită pe un plan înclinat, ceea ce face mai ușoară pornirea din pantă, cum ar fi pe un deal, un pod sau o rampă de parcare. VHC menține presiunea de frânare atunci când este activat și previne deplasarea motocicletei după ce pilotul a eliberat comenzile frânei. Sistemul păstrează presiunea de frânare până când pilotul acționează accelerația și ambreiajul pentru a pleca de pe loc.
OBSERVAȚIE
VHC nu este destinat a fi folosit ca o frână de parcare.
Activare: Pilotul activează VHC prin aplicarea unei presiuni suplimentare fie la pârghia mâinii de frână față, fie la controlul piciorului frânei din spate după ce motocicleta a ajuns la o oprire completă. Un indicator luminos VHC se va aprinde pentru a confirma că pilotul a activat VHC și sistemul ABS va reține presiunea de frânare după ce pilotul eliberează controlul frânei.
Dezactivarea: VHC este decuplat automat deîndată ce pilotul începe mișcarea de pe loc după o oprire, sau în cazul în care pilotul acționează și eliberează oricare dintre comenzile de frână. VHC se poate dezactiva în cazul în care pilotul turează agresiv motorul cu pârghia de ambreiaj trasă. VHC se va dezactiva, de asemenea, și în cazul în care pilotul coboară suportul lateral, pe modele cu un senzor pe suportul lateral (nu în toate piețele) sau schimbă maneta în poziția neutru pe modele fără un senzor pe suportul lateral. VHC se va dezactiva atunci când motorul se oprește. VHC se va dezactiva, în cele mai multe situații, după cinci minute, indicatorul luminos va clipi și VHC se va dezactiva, în cazul în care nu există nici o acțiune a pilotului. (VHC se poate dezactiva în mai puțin de cinci minute pentru a preveni supraîncălzirea, dacă este utilizat de multe ori pe pante abrupte.)
Sistemul de monitorizare a presiunii pneurilor (TPMS)
TPMS avertizează pilotul referitor la presiunea scăzută a aerului în pneuri. Menținerea presiunii corespunzătoare a aerului din pneuri este importantă atât pentru siguranță, cât și pentru durata de viață a anvelopei. Fereastra de kilometraj afișează presiunea anvelopei frontale și posterioare, consultați Funcționare → Afișajele ferestrei contorului de parcurs . Un indicator de presiune a pneurilor luminează pentru a alerta pilotul atunci când presiunea este scăzută și ar trebui verificată, consultați Funcționare → Instrumente .