Reflex Tedbirli Sürücü Sistemleri (RDRS)
RDRS ile donatılmış modellerde çekiş kontrolü düğmesi ve motosiklet çalıştığında yanan bir çekiş kontrolü simgesi bulunur, bkz.: Kullanım → Sol El Kumanda Düğmeleri ve Kullanım → Göstergeler . RDRS, Gelişmiş Viraj Alma Özellikli REFLEX Bağlantılı ABS Frenler ile motosikletin kontrolünü sağlamak için sürücülerin fren basıncını ve/veya güç aktarma çıkışını ayarlayarak motosiklet üzerindeki hakimiyetlerini artırmak amacını taşıyan ilave özelliklerdir. Daha fazla bilgi için ayrıca bkz.: www.h-d.com/rdrs
Ön Fren Kolu
UYARI
Parmaklarınızı kumanda kolu ile gidon kolu arasına koymayın. Elinizi yanlış yerleştirmek, kontrol kolunun çalışmasını aksatabilir ve ölümle veya ciddi yaralanmayla sonuçlanabilen araç kontrol kaybına neden olabilir. (00032a)
Bkz. Şekil 1. Ön fren kumanda kolu (1) ön tekerlek frenini kontrol eder. Bu kol, gidonun sağ tarafında yer alır. Kumanda kolunu sağ elinizin parmaklarıyla çalıştırın.
Arka Fren Pedalı
Bkz. Şekil 1. Arka fren pedalı (2) arka tekerlek frenini kontrol eder. Bu pedal sağ tarafta yer alır. Arka fren pedalını sağ ayakla çalıştırın.
1Ön fren kolu
2Arka fren pedalı
Şekil 1. Fren Kontrolleri
Reflex Bağlantılı Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS)
Harley-Davidson’ın reflex bağlantılı kilitlenmeyi önleyici fren sistemi, sürücüye acil durumlarda fren yaparken kontrolü kaybetmemesi için yardımcı olur. Reflex Bağlantılı ABS, ön ve arka frenleri izleyerek tekerlekleri dönmeye devam ettirir ve kuru betonda ya da çakıl gibi kaygan yüzeylerde, yapraklı zeminlerde ya da ıslak hava şartlarında sürüş sırasında kontrolsüz tekerlek kilitlenmelerini önler.
Reflex Bağlantılı ABS, geleneksel ABS'ye kıyasla daha çabuk yanıt verir ve çok çeşitli fren uygulamalarında daha dengeli bir ön ve arka fren uygulamasına olanak sağlar.
7 km/h (4 mph) üzerindeki hızlarda, sistem optimize fren dengesi sağlamak için uygulanan fren miktarı için bağlantıyı ve araç hızını dinamik olarak ayarlar. Sürücü daha sert fren uyguladığında sistem daha fazla bağlantı sağlar ve hafif fren yapma durumlarında ve düşük hızlarda bağlantıyı azaltır veya kaldırır.
NOT
İki fren birlikte uygulandığında, dinamik dengeleme meydana gelirken sürücü ön fren kolunda veya arka fren pedalında hafif bir geri bildirim tespit edebilir.
Bağlantı yapıldığında, sadece ön fren kolu kullanıldığında, sistem arka frene de dinamik olarak bir miktar fren uygular. Sadece arka fren pedalına basıldığında, sistem ön fren kaliperine de bir miktar fren uygular. Her iki fren kullanıldığında, sistem ön ve arka tekerlekler üzerindeki fren miktarını dinamik olarak dengelemeye çalışır.
3 km/h (2 mph) altındaki hızlarda, motosikletin otoparkta sürülmesi gibi düşük hızda kullanımlarda manevra kabiliyetinin azalmaması için frenler bağlanmaz.
ABS Nasıl Çalışır
ABS, tekerlek hızını belirlemek üzere ön ve arka tekerleklerdeki sensörleri izler. Sistem tekerleklerden birinin veya daha fazlasının çok çabuk yavaşladığını (bu durum kilitlenmeye yakın olduklarının işaretidir) tespit ederse veya yavaşlama hızı belekte depolanmış bir kritere uygun değilse, ABS tepki verir. Sistem, fren basıncını hafifletmek için supapları hızlı bir şekilde açıp kapatır. ABS'nin etkinleştirilmesi sırasında sistem, frenleri manuel olarak pompalamanın elektronik eşdeğerini sağlar. Sistem saniyede birçok kez devir yapabilir.
Sürücü ABS etkinleştirmesini kumanda kolunda veya arka fren pedalında meydana gelen hafif titreşim algısıyla fark eder. ABS modülünden tıklama sesi de gelebilir. Her ikisi de normal çalışmanın sonucudur. Bkz. Tablo 1.
Ek ABS bilgisi için bkz. www.h-d.com/rdrs .
ABS Nasıl Kullanılır
ABS, acil durum frenlemesinde avantaj sağlamakla birlikte, güvenli sürüşün yerine geçmez. Motosikleti durdurmanın en güvenli yolu, iki freni de kullanmaktır.
Harley-Davidson ABS, manüel bir yardım sistemidir. Acil durdurma durumu sırasında, tüm ABS olaylarında frenlerin üzerindeki basıncı koruyun. Fren kontrollerini hafifletmeyin veya “pompalamayın”. Motosiklet ABS'ye artık ihtiyaç duyulmayacak bir hıza ulaştığında, duruşun sonuna kadar tekerlekler kilitlenmez.
ABS: Lastikler ve Tekerlekler
ABS sistemine sahip olan motosikletlerde her zaman Harley-Davidson lastikleri ve tekerlekleri kullanılmalıdır. ABS, her iki tekerdeki ayrı tekerlek hızı sensörleriyle tekerleklerin dönme hızını izler. Farklı çapta tekerlekler veya farklı büyüklükte lastikler kullanılması, dönüş hızını değiştirebilir. Farklı büyüklükte tekerlekler ve lastikler, ABS kalibrasyonunu bozabilir ve kontrolsüz tekerlek kilitlenmelerini saptama ve önleme becerisi üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Motosikleti belirtilen lastik basınçlarından farklı basınçlara sahip lastiklerle kullanmak ABS fren performansını azaltabilir. Bkz. .
Tablo 1. ABS Belirtileri ve Durumları
BELİRTİ
DURUM
ABS lambası sürekli olarak yanık
ABS arızası algılandı. Servis için bir Harley-Davidson bayisiyle görüşün.
ABS lamba yavaş yanıp sönüyor
Bu, motosiklet ilk çalıştırıldığında ve hızı 5 km/h (3 mph) altında olduğunda normal bir otomatik tanılama işlemini belirtir. Lamba sönene kadar ABS çalışmaz. Hız 5 km/h (3 mph) üzerindeyken lamba yanıp sönmeye devam ederse, servis için Harley-Davidson bayisine gidin.
ABS ışığı hızlı yanıp sönüyor ve güvenlik/arıza ikaz ışığı aralıksız yanıyor
Bu, olası bir fren sistemi hatasını gösterir. Hızı azaltıp motoru durdurmak için ön ve arka frenleri sıkın. Fren sıkılırken sert olabilir. Bu durumda, motosiklet durdurmak için güvenli bir yere ilerleyin. Motoru kullanmaya devam etmeden önce arızanın onarılması için servis gereklidir. Servis için bir Harley-Davidson bayisiyle görüşün.
ABS olayı sırasında fren kolu veya pedalı titreşimi
Normal durum.
ABS olayı sırasında tıklama sesi
Normal durum.
Fren sırasında “dalgalanma” algılanıyor
Normal durum. Bu en çok tek fren (yalnızca ön veya yalnızca arka) kullanıldığında fark edilir. Yoldaki çatlak veya çıkıntıların, motor freninin (arka tekerleğin yavaşlamasına yol açan yüksek motor RPM değerleri), düşük hızlarda sert fren yapmanın neden olabileceği yavaşlama hızındaki düşüşün ve diğer durumların sonucudur. Bunun nedeni, ABS’nin kontrolsüz tekerlek kilitlenmesini önlemek amacıyla kaliper fren basıncını ayarlamasıdır.
Arka fren pedalı geçici olarak sertleşiyor
Normal durum. Motor freni (arka tekerleğin yavaşlamasına neden olan yüksek motor RPM değerleri) veya vites küçültmek ABS’yi etkinleştirebilir. Aynı anda veya hemen sonrasında arka frene basarsanız, ABS arka frene basınç uygulanmasını önlemek için bir valfi kapatıyor olabilir. Bunun nedeni, ABS’nin kontrolsüz tekerlek kilitlenmesini önlemek amacıyla kaliper fren basıncını ayarlamasıdır.
Lastik cırlaması
Normal durum. Lastik, yüzeye bağlı olarak tekerleği kilitlemeden cırlayabilir.
Asfaltta siyah iz
Normal durum. Lastik, yüzeye bağlı olarak tekerleği kilitlemeden siyah bir iz bırakabilir.
Düşük hızda tekerlek kilitlenmesi
Normal durum. 5 km/h (3 mph) altında ön tekerlekte veya 8 km/h (5 mph) altında arka tekerlekte ABS etkinleşmez.
Ek Özellikler
Çekiş Kontrolü Modları
Yağmur modu: Islak yollar veya çakıl gibi çekişi azaltan yüzeylerde kullanılır.
Yol modu: Kuru asfalt yollar gibi optimum sürüş koşulları için kullanılır.
Çekiş kontrolü hakkında daha fazla bilgi için bkz: Kullanım → Çekiş Kontrolü .
Araç Tutuş Kontrolü (VHC)
VHC, motosiklet eğimli bir yerde durdurulduğunda tekerin geriye dönmesini engellemek için fren basıncını kullanır, böylece tepe, köprü veya park rampası gibi eğimli bir yerde motoru çalıştırıp ileri hareket etmeyi kolaylaştırır. VHC devreye girdiğinde fren basıncını tutar ve sürücü, fren kontrollerini bıraktıktan sonra motosikletin hareket etmesini önler. Sistem, sürücü gaz kolunu çevirene ve debriyajı bırakana kadar fren basıncını tutar.
NOT
VHC, el freni olarak kullanıma yönelik değildir.
Etkinleştirme: Sürücü, motosiklet tamamen durduktan sonra ön fren kumanda koluna veya arka fren pedalına ekstra basınç uygulayarak VHC’yi etkinleştirir. Sürücünün VHC’yi etkinleştirdiğini onaylamak için bir VHC gösterge lambası yanar ve sürücü, fren kolunu bıraktıktan sonra ABS sistemi fren basıncını tutar.
Devre Dışı Bırakma :Sürücü motosikleti hareket ettirmeye başladığında veya fren kumandalarından birine basınç uygulayıp bırakırsa VHC otomatik olarak devre dışı bırakılır. Sürücü, debriyaj koluna basılı hâlde motorun hızını agresif bir şekilde artırırsa VHC devre dışı kalabilir. Ayrıca sürücü, yan ayak sensörüne sahip modellerde (tüm pazarlarda mevcut değildir) yan ayağı indirirse veya yan ayak sensörüne sahip olmayan modellerde vitesi boşa alırsa VHC, devre dışı kalır. Motor durduğunda VHC devre dışı kalır. Yaklaşık beş dakika herhangi bir eylem yapılmadığında VHC devre dışı kalır. Çoğu durumda gösterge ışığı yanar ve herhangi bir sürücü eylemi gerçekleşmezse VHC serbest kalır. (Genellikle dik yokuşlarda kullanılıyorsa VHC, aşırı ısınmayı önlemek için beş dakikadan daha kısa sürede devre dışı kalabilir.)
Lastik Basınç Göstergesi Sistemi (TPMS)
TPMS, sürücüyü düşük lastik hava basıncına karşı uyarır. Doğru lastik hava basıncını korumak, hem güvenlik hem de lastik ömrü açısından önemlidir. Kilometre sayacı penceresinde mevcut ön ve arka lastik basıncı gösterilir, bkz.: Kullanım → Kilometre Sayacı Penceresi Ekranları . Lastik basıncı düşük olduğunda bir lastik basıncı göstergesi sürücüyü uyarmak için yanar ve basıncın kontrol edilmesi gerekir, bkz.: Kullanım → Göstergeler .